RUK

Suomen Reserviupseeriliitto (RUL) on reserviupseerien valmiuksia kehittävä yhteistoimintajärjestö, joka vaikuttaa maanpuolustusedellytysten paranemiseen ja tukee valtakunnan turvallisuutta. RUL:n tehtävänä on ylläpitää reserviupseerien sotilaallisia tietoja, johtajakykyä ja valmiuksia sekä toimia reserviupseerikerhojen ja niiden jäsenten välisenä yhdyssiteenä. RUL on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Ensimmäinen reserviupseerikerho perustettiin Helsinkiin vuonna 1925. Kyseessä oli Valtakunnallinen Reserviupseerikerho, jonka toiminta laajeni pian muihinkin kaupunkeihin. Näin valtakunnallisen keskusjärjestön perustaminen tuli ajankohtaiseksi muutamassa vuodessa. RUL on perustettu 17.5.1931 Katajanokan Upseerikerholla eli nykyisellä Katajanokan Kasinolla. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin vänrikki N.A. Hildén (Osara vuodesta 1935 lähtien). Nykyinen puheenjohtaja Mikko Halkilahti on järjestyksessään liiton kahdestoista puheenjohtaja. Ainoa RUL:n kunniapuheenjohtaja on ollut Suomen Marsalkka C.G.E Mannerheim.

Tällä hetkellä RUL:ssa on noin 28.000 jäsentä. Liittoon kuuluu 320 jäsenyhdistystä ja 20 reserviupseeripiiriä. Jäsenistä kolmasosa on alle 35 vuotiaita. Liiton äänenkannattaja on Reserviläinen -lehti , joka on yhteinen Reserviläisliiton kanssa. Lehden painos on 55.000 kappaletta.

Liiton keskeisiä toimintamuotoja ovat mm. koulutus, urheilu- ja liikuntatoiminta, sekä järjestö-, aatteellinen- ja perinnetoiminta. Urheilu- ja liikuntatoiminnassa korostuvat sotilastaitoja kehittävät maastojotokset ja -harjoitukset sekä ammunta ja suunnistus. RUL on ollut yhdessä puolustusvoimien sekä muiden maanpuolustusjärjestöjen kanssa voimakkaasti mukana kehittämässä vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta mm. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kautta. RUL:n erityisen kiinnostuksen kohteena on johtamis- ja kouluttajakoulutus.

Liitto on jäsenenä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä , Maanpuolustuksen Tuki ry:ssä ja Reserviläisurheiluliitossa.

Liitolla on kiinteät kansainväliset suhteet pohjoismaisiin reserviupseeriliittoihin (SVEROF Ruotsi , NROF Norja , HPRD Tanska ), Venäjän ROSTO -maanpuolustusjärjestöön ja liitännäisjärjestösopimuksella NATO:n reserviupseerijärjestöön CIOR:iin . Yksi tärkeimmistä yhteistyöjärjestöistä on Viron Reserviupseerikunta, EROK , jonka kanssa RUL on aloittanut yhteistyön vuonna 1998.

RUL:n jäsenyys tuo selkeitä etuja, mm. Reserviläinen -lehden, piirilehden, vakuutus-, laina- ja polttoneste-etuja.


Kempeleen reserviupseerikerho ry
Puheenjohtaja:
Jari Pakanen
puh. 040-8331106
s-posti: jari.pakanen(ät)mail.suomi.net

Varapuheenjohtaja:
Veijo Kosola
puh. 040-1963553
s-posti: veijokosola(ät)gmail.com